Συναινετικό Διαζύγιο: Τα νέα δεδομένα

diazigio-1
7 Οκτωβρίου 2022 admin 0 Comments

Με την ψήφιση του Νόμου 4509/2017 και ειδικότερα δυνάμει του άρθρου 22 αυτού, επήλθε τροποποίηση των διατάξεων του Αστικού Κώδικα αναφορικά με το συναινετικό διαζύγιο. Πλέον, οι σύζυγοι που επιθυμούν να λύσουν το γάμο τους συναινετικά, δεν απευθύνονται στο Δικαστήριο, αλλά ο γάμος λύεται με συμβολαιογραφική πράξη, ενώπιον Συμβολαιογράφου, παρουσία και των δικηγόρων των δύο συζύγων.

Παρά τις σαφείς διαφορές σε σχέση με το προηγούμενο “καθεστώς” που εισήγαγε η αναμφισβήτητα καινοφανής αυτή ρύθμιση της ελληνικής νομοθεσίας, η ουσία είναι ότι το συναινετικό διαζύγιο παραμένει ο πιο απλός, γρήγορος, οικονομικός και λιγότερο ψυχοφθόρος τρόπος λύσης ενός γάμου, που εκτός των άλλων οδηγεί στην ενιαία αντιμετώπιση όλων των εκκρεμών ζητημάτων μεταξύ των συζύγων (την επιμέλεια των τέκνων, την επικοινωνία με αυτά καθώς και τη διατροφή τους) και στην ομαλότερη μετάβασή τους στο νέο κεφάλαιο της ζωής τους, με πολλαπλά οφέλη πάνω απ’ όλα για τα ίδια τα τέκνα και την ψυχοσύνθεσή τους. Είναι λοιπόν ξεκάθαρο, ότι εξαιτίας όλων των εγγενών αυτών πλεονεκτημάτων του συναινετικού διαζυγίου (συγκριτικά με το διαζύγιο με αντιδικία), κάθε Δικηγόρος που αναλαμβάνει κάποια αντίστοιχη υπόθεση, θα πρέπει πρωτίστως να ωθεί τους εντολείς του, εφόσον βεβαίως υπάρχει ειλημμένη απόφασή τους περί λύσης του γάμου, προς αυτή την κατεύθυνση του συναινετικού διαζυγίου.

Ως προς τη νέα διαδικασία της έκδοσης του συναινετικού διαζυγίου, καταρχάς πρέπει να σημειωθεί ότι δεν απαιτείται πλέον υποχρεωτικά η κατ’ ελάχιστον εξάμηνη διάρκεια του γάμου πριν το διαζύγιο. Επίσης, και αυτή είναι ακόμα μια από τις μεγάλες διαφορές σε σχέση με το προϊσχύσαν δίκαιο, οι σύζυγοι που επιθυμούν να προχωρήσουν πλέον στη συναινετική λύση του γάμου τους, δεν μπορούν να εκπροσωπηθούν από τον ίδιο πληρεξούσιο δικηγόρο, αλλά θα πρέπει υποχρεωτικά να απευθυνθούν σε ξεχωριστούς Δικηγόρους για την εκπροσώπησή τους.

Οι Δικηγόροι θα συντάξουν το ιδιωτικό συμφωνητικό, με το οποίο οι σύζυγοι θα δηλώνουν την επιθυμία τους για τη λύση του γάμου, ενώ παράλληλα θα πρέπει σε αυτό να ρυθμίζονται αναγκαστικά και τα ζητήματα της επιμέλειας, της επικοινωνίας και της διατροφής των ανηλίκων τέκνων, εφόσον υπάρχουν, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο (2) ετών. Το ιδιωτικό συμφωνητικό υπογράφεται είτε από τους ίδιους τους συζύγους ενώπιον της Γραμματείας του Ειρηνοδικείου της έδρας του συμβολαιογράφου που θα καταρτίσει τη συμβολαιογραφική πράξη, με την Γραμματεία να βεβαιώνει το γνήσιο της υπογραφής των συζύγων και την χρονολογία υπογραφής, είτε από τους πληρεξουσίους δικηγόρους των συζύγων, εφόσον τους έχει χορηγηθεί ειδική πληρεξουσιότητα, μέσα στον τελευταίο μήνα πριν από την υπογραφή της συμφωνίας. Επίσης,  η υπογραφή του ιδιωτικού συμφωνητικού μπορεί να γίνει από τους συζύγους και τους πληρεξουσίους Δικηγόρους μαζί. Σε κάθε περίπτωση, δεν απαιτείται θεώρηση της υπογραφής των πληρεξουσίων δικηγόρων των συζύγων, είτε αυτοί υπογράφουν το ιδιωτικό συμφωνητικό διάζευξης εφοδιασμένοι με την ειδική πληρεξουσιότητα των εντολέων τους, είτε τη συνυπογράφουν μαζί με τους εντολείς τους.

Μετά την πάροδο τουλάχιστον δέκα (10) ημερών από την υπογραφή του ιδιωτικού συμφωνητικού, οι σύζυγοι και οι πληρεξούσιοι δικηγόροι τους υποβάλλουν το ιδιωτικό συμφωνητικό ενώπιον του Συμβολαιογράφου, ο οποίος  συντάσσει την συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, με την οποία βεβαιώνει τη λύση του γάμου, επικυρώνει τις λοιπές συμφωνίες των συζύγων (περί επιμέλειας των τέκνων,  επικοινωνίας με αυτά καθώς διατροφής τους) και τις ενσωματώνει σε αυτή. Τη συμβολαιογραφική πράξη υπογράφουν οι σύζυγοι και οι πληρεξούσιοι δικηγόροι τους ή μόνον οι τελευταίοι, εφόσον είναι εφοδιασμένοι με ειδικό πληρεξούσιο. Η πληρεξουσιότητα πρέπει να έχει δοθεί στον τελευταίο μήνα πριν από την υπογραφή της πράξης. Όταν η βεβαίωση αφορά στην επιμέλεια, επικοινωνία και διατροφή των ανήλικων τέκνων, η πράξη αποτελεί εκτελεστό τίτλο, εφόσον έχουν συμπεριληφθεί στη συμφωνία οι ρυθμίσεις των άρθρων 950 και 951 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Μετά τη λήξη ισχύος της κατά τα ανωτέρω επικυρωμένης συμφωνίας, η οποία είναι τουλάχιστον διετούς διάρκειας, με νέα συμφωνία και με την ίδια διαδικασία μπορεί να ρυθμίζεται η επιμέλεια των τέκνων, η επικοινωνία με αυτά καθώς και η διατροφή αυτών για περαιτέρω χρονικό διάστημα.

Σε περίπτωση που ο γάμος των συζύγων ήταν θρησκευτικός, τότε καθένας εξ’ αυτούς, ως έχων έννομο συμφέρων, μπορεί να καταθέσει αίτηση ενώπιον του αρμόδιου Εισαγγελέα Πρωτοδικών, ζητώντας την έκδοση εισαγγελικής παραγγελίας για την πνευματική λύση του γάμου, συνυποβάλλοντας αντίγραφο της συμβολαιογραφικής πράξης λύσης του γάμου.  Εν συνεχεία, η αίτηση με την εισαγγελική παραγγελία και το αντίγραφο της καταρτισθείσας συμβολαιογραφικής πράξης λύσης του γάμου συνυποβάλλονται στην Ιερά Μητρόπολη στην οποία ανήκει ο ιερός ναός όπου τελέστηκε ο γάμος. Μετά την παραλαβή του διαζευκτηρίου από την αρμόδια Μητρόπολη, αντίγραφο της συμβολαιογραφικής πράξης λύσης του γάμου κατατίθεται και στο αρμόδιο Ληξιαρχείο, όπου είχε καταχωρηθεί η σύσταση του γάμου, προκειμένου να δηλωθεί, πλέον, η λύση του. Αυτό είναι το τελευταίο στάδιο με το οποίο επέρχεται και τυπικά η λύση του γάμου.

Τα μοναδικά έγγραφα τα οποία χρειάζεται να προσκομίσουν οι σύζυγοι σε όλη αυτή την διαδικασία, πέραν των ταυτοτήτων τους που πρέπει να έχουν μαζί τους κατά την υπογραφή του ιδιωτικού συμφωνητικού διάζευξης και της συμβολαιογραφικής πράξης λύσης του γάμου, είναι το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και αντίγραφο της ληξιαρχικής πράξης γάμου, τα οποία χορηγούνται και από τα ΚΕΠ.

Όλοι εμείς εδώ αναλαμβάνουμε να σας βοηθήσουμε  στη διεκπεραίωση της εν λόγω διαδικασίας, όντας αρωγοί και συνοδοιπόροι σας στο δύσκολο αυτό στάδιο της ζωής σας.

Αφήστε ένα Σχόλιο:

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.