Ωσπερ σώμα στερηθέν ψυχής πίπτει, ούτω καί πόλις, μή όντων νόμων, καταλύεται. Αριστοτέλης, 384-322 π.Χ., Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος
Ηπείρου 6, 4ος όροφος, Μουσείο, Αθήνα ΤΚ 104 33 Τηλ.: 210 8846061 Fax: 210 8232244 e-mail: info@zygogiannis.gr
en gr

Νέα

Απλοποίηση διάταξης για πιστοποιητικό κατοικίας Ομογενών στο εξωτερικό

10/06/2013

Η κυβέρνηση αναγνώρισε την ταλαιπωρία και έδωσε λύση στο πρόβλημα των ομογενών- μονίμων κατοίκων του εξωτερικού για τον τρόπο πιστοποίησης της μόνιμης κατοικίας τους στο εξωτερικό.

Τα προβλήματα που δημιούργησε η καθιέρωση του φορολογικού πιστοποιητικού μόνιμης κατοικίας ήταν αντικείμενο επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Δημήτρη Κουκούτση προς το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως ανακοίνωσε ο παριστάμενος υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, μετά από συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους των ομογενών, το υπουργείο τροποποίησε τη διάταξη για το φορολογικό πιστοποιητικό μόνιμης κατοικίας και εφεξής θα είναι στη διακριτική ευχέρεια των ομογενών να βεβαιώσουν ότι έχουν μόνιμη κατοικία στο εξωτερικό, είτε επιλέγοντας το φορολογικό πιστοποιητικό κατοικίας, είτε εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης από τη φορολογική αρχή του εξωτερικού, είτε δήλωσή τους και μαζί μια βεβαίωση ότι είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού από οποιαδήποτε αρχή εκεί, δημόσια ή δημοτική, ώστε να πιστοποιείται ότι κάποιος είναι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού.

«Αυτό που ενδιαφέρει την Ελλάδα και τη φορολογική διοίκηση είναι να πιστοποιείται ότι κάποιος ομογενής είναι όντως κάτοικος εξωτερικού, οπότε το ελληνικό δημόσιο έχει αρμοδιότητα για τη φορολόγηση μόνο των εισοδημάτων που προκύπτουν μέσα στη χώρα μας», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι ήδη με τη νέα διάταξη που ψηφίστηκε στο πλαίσιο του Ν. 4141/2013, έχουν διευκολυνθεί πάρα πολύ οι ομογενείς και δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα με τη ελληνική φορολογική διοίκηση.

«Η ταλαιπωρία τους δεν ήταν μόνιμη και είναι σημαντικό αυτό διότι πρόκειται για ένα κομμάτι του ελληνισμού που μας εκπροσωπεί επάξια σε αυτές τις δύσκολες ώρες, είτε μεταφέροντας τη φωνή της Ελλάδας στο εξωτερικό είτε εξετάζοντας και υλοποιώντας επενδύσεις στη χώρα μας. Είναι πολύ σημαντικό αυτό να επεκταθεί και οι επιτυχημένοι Έλληνες να έρθουν να επενδύσουν στην πατρίδα ώστε να μην λέμε μόνο ότι έχουμε επενδύσεις εξωτερικού αλλά να λέμε ότι έχουμε επενδύσεις ελληνικές», είπε ο κ. Μαυραγάνης.

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής κ. Κουκούτσης, νωρίτερα, είχε επισημάνει ότι η υποχρέωση προσκόμισης φορολογικού πιστοποιητικού μόνιμης κατοικίας μαζί με την υποβολή φορολογικής δήλωσης δημιούργησε σωρεία προβλημάτων σε ομογενείς. Είχε δε καλέσει το υπουργείο Οικονομικών να εξηγήσει γιατί πρέπει να υποβάλλονται σε τέτοιες διαδικασίες οι Έλληνες της διασποράς. Η απάντηση πάντως του κ. Μαυραγάνη χαρακτηρίστηκε θετική από τον βουλευτή, λίγο αργότερα.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: HTTP_REFERER

Filename: news/view.php

Line Number: 39

">« επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα